piątek, 17 marca 2017

Czego drożdże potrzebują do życia?

 Hej! Zapewne nieraz słyszałeś, że drożdży używa się, aby ciasto "urosło". Ale czy zastanawiałeś się jak one to robią? Po przeczytaniu tego posta będziesz znał/a ich magiczne-biologiczne sztuczki. 
Do wykonania tego eksperymentu potrzebowałyśmy:
drożdże piekarskie
wodę
cukier
sól
mąkę
baloniki
probówki/ butelki(małe)
kubek
świeczkę


Najpierw w trzech probówkach umieściłyśmy sól, cukier i mąkę, a butelkę (czyli próbę kontrolną) zostawiłyśmy pustą. 
Drożdże zmieszałyśmy razem z ciepłą wodą ( temperatura wody jest istotna) i przelałyśmy do naczyń.


Następnie na naczynia nałożyłyśmy baloniki.....



 Już po chwili w probówce z cukrem balonik zaczął rosnąć. Zaobserwowałyśmy wydzielanie się pęcherzyków gazu. Nie wiedziałyśmy jednak jaki to gaz.......
 Inne baloniki nie urosły. Reakcja zaszła tylko w probówce wody z drożdżami i cukrem.....
Postanowiłyśmy spróbować powstałym gazem zgasić świeczkę - udało się! Gaz był cięższy od powietrza, ponieważ "osiadł" na świeczce, wystarczyła jego niewielka ilość. Na tej podstawie stwierdziłyśmy, że był to dwutlenek węgla.


Proces, który zaobserwowałyśmy mieszając cukier z drożdżami i wodą to tzw.
 FERMENTACJA ALKOHOLOWA, podczas której z węglowodanów(cukrów) pod wpływem enzymów, jakie wytwarzają te grzyby powstaje etanol i dwutlenek węgla. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz