środa, 1 marca 2017

Izolujemy DNA z cebuli

Czy zastanawialiście się kiedyś jak można zobaczyć DNA? To nie aż takie trudne, jakby mogło się wydawać. Wystarczy chwila cierpliwości. 
Dziś wyruszymy w podróż do DNA cebuli.

Potrzebne będą:
cebula, sól kuchenna, kilka ml spirytusu(>95% etanol), kropla płynu do mycia naczyń, moździerz, mały lejek, filtr do kawy/ chusteczka, wykałaczka, woda, 2 szklanki, probówka, lód, nóż, deska do krojenia, miseczka, szmatka lniana, tłuczek. 

Teraz możemy zaczynać eksperymentowanie.....
Na samym początku alkohol trzeba umieścić w zamrażarce (musi porządnie się schłodzić). Kolejnym krokiem jest rozpuszczenie łyżeczki soli w ok. 100ml wody. Lód należy rozbić na małe kawałki i wsypać do miseczki.


Stanowisko przygotowanie, możemy działać dalej.


Z cebuli trzeba wykroić kawałek( 3cm3) , poszatkować go i włożyć do moździerza. Następnie wlać 2 łyżki wody z solą i utrzeć na gładką masę.

 Właśnie tą masę należy później umieścić w czystej szklance, dodać wody z solą, aby obj. zwiększyła się 2-3 razy i wlać kroplę płynu do mycia naczyń.


Czas na mieszanie, a po nim na odłożenie szklanki do miski z lodem. Mieszanina po chwili powinna być lepka, o czym można się przekonać zanurzając w niej wykałaczkę.
Do probówki należy włożyć lejek, a jego wnętrze wyłożyć filtrem bądź chusteczką. Mieszaninę przelać do lejka i poczekać, aż zbierze się przesącz.....następnie trzeba wyjąć lejek i po ściance lekko przechylonej probówki nalać tyle spirytusu, ile jest przesączu.


Po kilku minutach na styku faz zobaczycie, jak wytrąca się DNA. Tworzy ono małe, białe kłaczki o nitkowatej strukturze.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz