czwartek, 23 marca 2017

Wykrywamy skrobię w produktach spożywczych


Cześć! Dziś przychodzimy do Was z bardzo prostym, ale wartym wykonania doświadczeniem. Odpowiemy sobie na pytanie:
  Czy wszystkie produkty spożywcze zawierają skrobię? 


By przeprowadzić doświadczenie przygotowałyśmy:
- produkty spożywcze (w naszym wypadku skrobia, banan, kisiel, jabłko, budyń, ziemniak)
- szalki Petriego (lub małe talerzyki)
- łyżeczki
- płyn Lugola (możecie użyć także jodyny)



Pierwszym krokiem było umieszczenie na talerzyku niewielkiej ilości skrobii. 


Następnie dodałyśmy kilka kropli płynu Lugola i obserwowałyśmy zmiany zabarwienia. 


Na drugim talerzyku ułożyłyśmy kawałek banana, ponownie dodając kilka kropli płynu. Czynności powtórzyłyśmy z pozostałymi produktami spożywczymi.







W tabeli zapisałyśmy zaobserwowane zmiany. Odczytałyśmy, że tylko jabłko nie zmieniło swojego zabarwienia. 




Podsumowując - wszystkie badane przez nas produkty, z wyjątkiem jabłka, zawierają skrobię. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz