Witajcie! Czy kiedykolwiek zauważyliście, że dojrzałe owoce przyspieszają dojrzewanie tych świeżych? W tym poście chciałybyśmy przedstawić Wam doświadczenie, które to udowodni.
Do zrobienia tego eksperymentu potrzebujesz:
- 2 zamykane słoiki
- 1 dojrzałe jabłko
- 1 dojrzałe jabłko
- 2 zielone banany
W pierwszym naczyniu należy umieścić jabłko i banana, pozostawić na 2 dni. Do drugiego słoika wkładamy banana i również czekamy 2 dni. W pierwszym naczyniu banan przybrał ciemniejszą barwę. Jabłko wydzieliło etylen i spowodowało przedwczesne dojrzewanie banana.
W drugim słoiku nie zaszły żadne zmiany.
Po przeprowadzeniu tego doświadczenia, już wiecie dlaczego nie powinno się trzymać dojrzałych i niedojrzałych owoców razem - aby móc cieszyć się ich długą świeżością.😃
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz