Cześć! Dziś przychodzimy do Was z bardzo prostym, ale wartym wykonania doświadczeniem. Odpowiemy sobie na pytanie:
Czy wszystkie produkty spożywcze zawierają skrobię?
By przeprowadzić doświadczenie przygotowałyśmy:
- produkty spożywcze (w naszym wypadku skrobia, banan, kisiel, jabłko, budyń, ziemniak)
- szalki Petriego (lub małe talerzyki)
- łyżeczki
- płyn Lugola (możecie użyć także jodyny)
Pierwszym krokiem było umieszczenie na talerzyku niewielkiej ilości skrobii.
Następnie dodałyśmy kilka kropli płynu Lugola i obserwowałyśmy zmiany zabarwienia.
Na drugim talerzyku ułożyłyśmy kawałek banana, ponownie dodając kilka kropli płynu. Czynności powtórzyłyśmy z pozostałymi produktami spożywczymi.
W tabeli zapisałyśmy zaobserwowane zmiany. Odczytałyśmy, że tylko jabłko nie zmieniło swojego zabarwienia.
Podsumowując - wszystkie badane przez nas produkty, z wyjątkiem jabłka, zawierają skrobię.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz